Tekst og grafik af Peter Rosbjerg

22. Maj 2016

Virtual Reality og Astronomi

Nye teknologier skaber helt nye muligheder for astronomi-interesserede, som nu kan tage på opdagelse i et virtuelt planetarium, rundrejser i solsystemet, universet eller komme ombord på den internationale rumstation – mulighederne er uendelige, og det skaber mange nye muligheder for indlæring og indlevelse i astronomiske emner for både børn og voksne.

En ny virkelighed

Nye begreber som ”VR”, ”AR” og “MR” sniger sig nu ind i astronomiverdenen; VR, ”Virtual Reality” (virtuel virkelighed), AR ”Augmented Reality” (forstærket virkelighed) og MR, ”Mixed Reality” (blandet virkelighed), dækker alle over forskellige indlevelses-grader.

VR-teknologien er en fuld indlevelse i en virtuel verden, og kan fx bruges til 360° videocomputer-spil eller i arkitektur til visualisering af bygninger. Ved at tilføje elementer som hånd-controllere, trædemøller og lugte, vil man kunne simulere ethvert miljø, og teknologien bruges nu af NASA til simulering af rum-missioner.

AR-teknologien bruges fx i dag bruges af nogle smartphone-apps hvor man fx kan vise et stjerne- eller satellitkort, hvis man peger sin smartphone eller tablet mod himlen. Med AR-briller som Hololens eller Magic Leap, vil denne oplevelse blive mere fuldendt, NASA bruger i øjeblikket teknologien til udforskning af Mars overflade, hvor forskere arbejder i virtuelle modeller lavet fra 3D-scanninger af planeten. (Se video nedenfor).

MR-teknologien er et samlet begreb for kombinationen, hvor alle teknologier kombineres, fx Holoportation. Nedenfor ses et ”kontinuum”, som er en ubrudt rækkefølge hvor overgangen fra et element til det næste er næsten umærkbar, mens yderpunkterne er klart forskellige. De to yderpunkter på linjen, viser overgangen fra den virkelige verden, til en ultimativ virtuel oplevelse, fx ved direkte opkobling af hjernen eller andre futuristiske idéer.

De to yderpunkter på linjen, viser overgangen fra den virkelige verden, til en ultimativ virtuelt oplevelse, fx ved direkte opkobling af hjernen eller andre futuristiske idéer.

Udvalg

Der findes i dag (pr. maj 2016), en række forskellige løsninger til VR og AR. Dog er fælles for dem alle, at de kræver en meget kraftig computer, og et komplet VR-system er derfor i øjeblikket meget dyrt (+20.000 kr.), men udviklingen går meget hurtigt, og inden længe vil det være tilgængeligt for de fleste. Som et billigere alternativ, kan du bruge Google Cardboard (eller alternative plastikmodeller) eller Samsung VR. Nedenfor er vist et udvalg af tilgængelige VR og AR-briller og controllere.

Google Cardboard og Samsung VR

Video

360° Video – Træk musen rundt, eller benyt med Google Cardboard.

HTC Vive og Oculus Rift

Video

Rejse gennem Solsystemet (HTC Vive).

Microsoft Hololens og Magic Leap

Video

Gå på Mars (Microsoft Hololens).

Smartphones og Tablets

Video

Visning af stjernebilleder og satelitter (Night Sky 2 til iPad).

Links til VR og AR:

Hold dig opdateret på denne side, eller følg Herning Astronomiforening på Facebook og få seneste nyt om vores brug af VR, AR og MR.