Universelle verdensbilleder

Af Hans Rosbjerg
Maj 2016

Hent udvidet læse- og printvenlig udgave i PDF

Indledning

Når man interesserer sig for universet og er medlem af Herning Astronomi Forening, så kigger man selvfølgelig på stjerner og snakker om universet, men der er også mange andre spændende emner at tage fat på, fx verdensbilleder. Dengang mennesket blev selvbevidst og begyndte at reflektere over livet og stille spørgsmål, krævede det også svar. Disse svar fortæller, hvad mennesker gættede og troede på dengang. Nogle af svarene blev fortalt videre som myter og sagn, andre blev nedfældet i skrifter, hvoraf nogle blev til religioner.

Først omkring år 1500 gjorde man op med de tidligere verdensbilleder, dvs. myternes univers. På jordkloden var der også sagnomspundne riger, som fx Atlantis. I 1500-tallet begyndte man derimod at opstille teorier og finde beviser ud fra videnskabelige ekspeditioner, observationer, målinger og beregninger. Tro og forestillinger blev kombineret med viden og indsigt. Et væsentligt bidrag til denne udvikling var fremkomsten af bogtrykkerkunsten. I oplysningstiden i 1700-tallet var troen dog stadig drivkraften.

School of Athens

Udsnit af “The School of Athens”, Fresko af Raphael (1509–1511).

Der var ingen konflikter mellem tro og viden. Gud stod for skabelsen og videnskaben gav forklaringen på skaberværket. I dag har man adskilt tro og viden, selvom der er fælles ting som tvivl, undren og erkendelse af det ukendte. Troen er gennem tiden blevet manifesteret gennem de forskellige verdens-religioner og har i dag mere karakter af kultur.

I Danmark taler vi faktisk om, at vi både er kulturkristne og ateister. De fleste tror ikke på en guddommelig skabende kraft, men erkender, at de har rod i den kristne kultur, med dens traditioner og menneskesyn, som dog spænder vidt, – fra næstekærlighed til intolerance. Vi søger stadig efter ny viden og forklaring, fx om der er liv andre steder i universet.

Vi har kun viden om, hvordan livet er på vores planet, og hvordan det er opstået. Vi ved ikke noget om, hvordan det er på andre planeter, men sandsynligheden taler for, at der er liv på andre planeter – rigtig mange endda. Ud fra dette har jeg lavet en kort beskrivelse af nogle af de personer, som gennem tiderne har skabt, præget og påvirket menneskets syn på universet, velvidende at der også er andre, som har ændret verdensbilledet på andre niveauer og andre områder.

“The School of Athens”, Fresko af Raphael (1509–1511).